top of page
Search

סוכרת מגיעה מ-PTSD: בחינה מקיפה של הקשר

  • Writer: מאיר פלג
    מאיר פלג
  • Feb 17
  • 8 min read

סוכרת מגיעה מ-PTSD: בחינה מקיפה של הקשר


מבוא: הקשר בין PTSD וסוכרת


הפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD) היא הפרעה נפשית כרונית שיכולה להתפתח לאחר חשיפה לאירוע טראומטי. מחקרים רבים מצביעים על קשר בין PTSD לבין מגוון רחב של בעיות בריאות פיזיות, כולל סוכרת מסוג 2 [1], [2], [3]. אולם, המנגנון המדויק שיוצר את הקשר הזה אינו ברור לחלוטין, ויש מחלוקת האם PTSD גורם ישירות לסוכרת או שהקשר נובע מגורמים משותפים אחרים [2]. סקירה זו תבחן לעומק את הראיות הקיימות ותנסה להבהיר את הקשר המורכב בין PTSD וסוכרת, תוך התייחסות לגורמי סיכון משותפים, מנגנונים ביולוגיים, השפעת המין והגיל, השפעת הטיפול ב-PTSD, והשלכות קליניות. נעמוד על המגבלות של המחקרים הקיימים, נקרא תיגר על הנחות יסוד, ונציג אפשרויות למחקר עתידי.


גורמי סיכון משותפים: סגנון חיים ותכונות אישיות


אחד ההסברים האפשריים לקשר בין PTSD וסוכרת הוא נוכחות גורמי סיכון משותפים. אנשים הסובלים מ-PTSD נוטים יותר לאמץ הרגלי חיים לא בריאים, כגון תזונה לקויה, חוסר פעילות גופנית, ועישון [4]. גורמים אלה, בתורם, מעלים את הסיכון לסוכרת מסוג 2 באופן משמעותי [4]. מחקר מקיף שערך Carissa van den BerkClark ועמיתיה [4] מצא כי אנשים עם PTSD היו בעלי סיכוי נמוך יותר לאכול תזונה בריאה (יחס סיכויים מתוקן: 0.95), לעסוק בפעילות גופנית (יחס סיכויים מתוקן: 0.91), ובעלי סיכוי גבוה יותר להיות הסובלים מהשמנה (יחס סיכויים מתוקן: 1.31) ומעשנים (יחס סיכויים מתוקן: 1.22).


יתרה מזאת, PTSD עשוי להיות קשור גם לתכונות אישיות מסוימות, כמו נטייה לדיכאון או חרדה, שיכולות להשפיע על יכולתם של אנשים לנהל את בריאותם בצורה יעילה [5]. דיכאון, למשל, ידוע כגורם סיכון עצמאי לסוכרת [5]. במחקרם של Charles Agyemang ועמיתיו [5], נמצא כי קיים אינטראקציה בין PTSD לדיכאון בקרב נשים, כאשר ההשפעה של PTSD על הסיכון לסוכרת השתנתה בהתאם לנוכחות או היעדרות של דיכאון. ממצא זה מדגיש את המורכבות של הקשר בין PTSD וסוכרת, ואת הצורך לשקול גורמים נוספים מעבר ל-PTSD עצמו. לסיכום, גורמי סיכון הקשורים לסגנון חיים ולמאפיינים אישיותיים מהווים מרכיב חשוב בהבנת הקשר בין PTSD וסוכרת.


מנגנונים ביולוגיים: היפותלמוס-היפופיזה-אדרנל (HPA) ומערכת החיסון


PTSD

יכול להשפיע על מערכת ה-HPA

המערכת האחראית לוויסות תגובות הגוף ללחץ [6], [7].

פעילות יתר של מערכת ה-HPA, כתוצאה מחשיפה מתמשכת ללחץ, יכולה להוביל לרמות גבוהות של קורטיזול, הורמון הלחץ [8]. רמות קורטיזול גבוהות באופן כרוני יכולות להפריע לוויסות הסוכר בדם, לגרום לעמידות לאינסולין, ולסכן התפתחות של סוכרת מסוג 2 [8]. מחקרם של Tom Jelenk ועמיתיו [6] הראה כי חשיפה ממושכת ללחץ בקרב עכברים הובילה לעמידות לאינסולין, אולם, באופן מפתיע, התאוששות ממושכת לאחר החשיפה ללחץ הובילה לשיפור ברגישות לאינסולין. מחקר זה מצביע על מורכבות נוספת בקשר בין לחץ, PTSD וסוכרת.


בנוסף להשפעה על מערכת ה-HPA, PTSD עשוי להשפיע על מערכת החיסון, מה שיכול לתרום להתפתחות של דלקות ולעמידות לאינסולין [9]. מחקרם של Hasan HM ועמיתיו [9] מצא כי נשים עם PTSD הראו רמות גבוהות יותר של סמנים דלקתיים, כגון C-reactive protein (CRP), בנוסף לעלייה ברמות הסוכר בדם. עלייה ברמות CRP, סמן דלקתי, קשורה לעמידות לאינסולין ולסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2 [9]. ממצאים אלה מצביעים על קשר אפשרי בין דלקת כרונית, כתוצאה מ-PTSD, להתפתחות סוכרת. המורכבות של המנגנונים הביולוגיים מעוררת צורך במחקרים נוספים על מנת להבין את הקשר בין PTSD, מערכת ה-HPA, מערכת החיסון, וסוכרת.


השפעת המין והגיל: הבדלים בקשר בין PTSD וסוכרת


קיימות עדויות לכך שקיים הבדל במידת הקשר בין PTSD וסוכרת בין גברים לנשים [10], [5]. מחקרים מסוימים מצאו קשר חזק יותר בין PTSD וסוכרת אצל נשים [10], [11], בעוד שאחרים מצאו קשר דומה בשני המינים [3]. במחקרם של Serier KN ועמיתיו [10], נשים ותיקות עם PTSD הראו שכיחות גבוהה יותר של סוכרת בהשוואה לנשים ללא PTSD. מחקר זה התמקד בנשים ותיקות בלבד, דבר שמונע הכללה אוטומטית לאוכלוסיות אחרות.


במחקרם של Roberts AL ועמיתיה [11], נמצא קשר בין חומרת תסמיני PTSD לסיכון מוגבר לסוכרת בקרב נשים. הקשר היה תלוי במינון, כלומר, ככל שחומרת התסמינים הייתה גבוהה יותר, כך גדל הסיכון לסוכרת. מחקרים אחרים, כמו זה של Boyko EJ ועמיתיו [3], מצאו קשר בין PTSD לסוכרת גם בקרב גברים, אך הקשר לא היה חזק כמו זה שנמצא בקרב נשים במחקרים מסוימים. הבדלים אלה עשויים לנבוע מגורמים ביולוגיים, הורמונליים או סביבתיים. בנוסף, גיל עשוי להשפיע על הקשר בין PTSD וסוכרת. אנשים מבוגרים יותר עשויים להיות פגיעים יותר לסוכרת, גם בנוכחות PTSD [1]. יש צורך במחקרים נוספים כדי להבין את ההבדלים הללו ולזהות את הגורמים המשפיעים עליהם.


השפעת הטיפול ב-PTSD: האם טיפול יכול למנוע או להפחית את הסיכון לסוכרת?


מחקרים מצביעים על כך שטיפול ב-PTSD עשוי להפחית את הסיכון לסוכרת או לשפר את תוצאות הטיפול בסוכרת [1]. טיפול יעיל ב-PTSD יכול להפחית את רמות הלחץ, לשפר את סגנון החיים, ולשפר את יכולתם של אנשים לנהל את בריאותם בצורה יעילה [1]. מחקרם של Scherrer JF ועמיתיו [1] הראה כי שיפור בתסמיני PTSD קשור לסיכון מופחת לסיבוכים של סוכרת מסוג 2, כמו התחלת טיפול באינסולין או סיבוכים מיקרווסקולריים. אולם, המחקר מצא קשר זה בעיקר בקרב ותיקים צעירים יותר (מתחת לגיל 50) ובקרב אלו שלא סבלו מדיכאון. ממצא זה מדגיש את הצורך בטיפולים ממוקדים לאוכלוסיות ספציפיות.


עם זאת, עדיין לא ברור לחלוטין עד כמה טיפול ב-PTSD יכול למנוע את התפתחות הסוכרת, ויש צורך במחקרים נוספים כדי לבחון את היעילות של טיפולים שונים בהקשר זה [1]. סוג הטיפול, משכו, ועוצמתו עשויים להשפיע על תוצאות הטיפול. יתר על כן, חשוב לשקול גורמים נוספים המשפיעים על הסיכון לסוכרת, כמו גנטיקה וסגנון חיים, כדי להעריך בצורה מדויקת יותר את תרומתו של הטיפול ב-PTSD למניעת סוכרת.


מחקרים גנטיים ומחקרי מנגנונים


בנוסף לגורמים סביבתיים והתנהגותיים, מחקרים בוחנים גם את התפקיד של גורמים גנטיים בקשר בין PTSD וסוכרת. מחקרים אלו בודקים האם קיימות וריאציות גנטיות שמשפיעות הן על הסיכון לפתח PTSD והן על הסיכון לפתח סוכרת [12], [13]. מחקרם של Burook Misganaw ועמיתיו [12] מצא קשר גנטי בין PTSD לתסמונת מטבולית, הכוללת סוכרת, בקרב ותיקי צבא. מחקר זה מצביע על כך שגורמים גנטיים עשויים לתרום לקשר בין PTSD וסוכרת.


מחקרים אחרים משתמשים בשיטות מתקדמות כמו Mendelian Randomization (MR) כדי לבחון קשר סיבתי בין PTSD לסוכרת תוך ניטרול גורמים משותפים [14]. מחקרם של Yu Y ועמיתיו [14] מצא קשר סיבתי בין נטייה גנטית ל-PTSD לנטייה גנטית לסוכרת, תוך הוכחה שהקשר מתווך חלקית על ידי השמנה ויתר לחץ דם. מחקרים אלו מספקים ראיות חזקות יותר לקשר סיבתי בין PTSD וסוכרת, אולם, הם עדיין מצומצמים ומצריכים חיזוק במחקרים עתידיים. הבנה מעמיקה של המנגנונים הגנטיים והביולוגיים המעורבים בקשר בין PTSD וסוכרת תסייע בפיתוח טיפולים ממוקדים ויעילים יותר.


סיכום ומסקנות: הקשר המורכב בין PTSD וסוכרת


הראיות מצביעות על קשר משמעותי בין PTSD וסוכרת מסוג 2, אך הקשר אינו פשוט ומורכב מגורמים רבים. גורמי סיכון משותפים, כמו תזונה לקויה וחוסר פעילות גופנית, מנגנונים ביולוגיים, כמו פעילות יתר של מערכת ה-HPA ודלקת כרונית, מין וגיל, ונטייה גנטית, כולם יכולים לתרום להתפתחות של סוכרת אצל אנשים עם PTSD. טיפול ב-PTSD עשוי להפחית את הסיכון לסוכרת או לשפר את תוצאות הטיפול בסוכרת, אך יש צורך במחקרים נוספים כדי לאשר זאת ולזהות את הטיפולים היעילים ביותר.


הקשר בין PTSD וסוכרת הוא מורכב ומצריך מחקר רב תחומי, הכולל גנטיקה, אפידמיולוגיה, פסיכולוגיה, ופיזיולוגיה. יש צורך במחקרים אורכיים גדולים יותר, המבקרים את הקשר בין PTSD וסוכרת לאורך זמן, ומחקרים הבוחנים את ההשפעה של טיפולים שונים ב-PTSD על הסיכון לסוכרת. בנוסף, יש צורך במחקרים הבוחנים את המנגנונים הביולוגיים שיוצרים את הקשר בין PTSD וסוכרת ברזולוציה גבוהה יותר, תוך התייחסות להבדלים בין גברים לנשים ולגורמים סביבתיים ותרבותיים.


הבנה טובה יותר של הקשר בין PTSD וסוכרת תוביל לשיפור באבחון, מניעה וטיפול בשתי ההפרעות. רופאים צריכים להיות מודעים לסיכון המוגבר לסוכרת אצל אנשים עם PTSD, ולספק להם טיפול רפואי ופסיכולוגי מתאים. טיפול משולב, הכולל טיפול פסיכולוגי, שינוי הרגלי חיים, וטיפול רפואי, עשוי להיות היעיל ביותר. בנוסף, חשוב להדגיש את חשיבותו של סגנון חיים בריא, כולל תזונה נכונה, פעילות גופנית, והימנעות מעישון, הן למניעת סוכרת והן לשיפור תוצאות הטיפול ב-PTSD.


טבלה מסכמת של מחקרים עיקריים


כותר המאמר מחברים עיקריים ממצאים עיקריים הערות

Associations between Posttraumatic Stress Disorder and Diabetes in Vietnam-Era Women Veterans in the HealthViEWS Study Serier KN, Magruder KM, Spiro A, et al. נשים ותיקות עם PTSD סובלות משכיחות גבוהה יותר של סוכרת. מחקר על נשים ותיקות בלבד.

Posttraumatic Stress Disorder and Type 2 Diabetes Outcomes in Veterans Scherrer JF, Salas J, Wang W, et al. שיפור ב-PTSD קשור לסיכון מופחת לסיבוכים של סוכרת מסוג 2, בעיקר בקרב ותיקים צעירים יותר ובקרב אלו שלא סבלו מדיכאון. מחקר על ותיקים בלבד.

Posttraumatic Stress Disorder and Incidence of Type 2 Diabetes Mellitus in a Sample of Women Roberts AL, Agnew-Blais J, Spiegelman D, et al. נשים עם תסמינים רבים של PTSD סובלות מסיכון גבוה פי שניים לסוכרת. מחקר על נשים בלבד.

Risk of Diabetes in U.S. Military Service Members in Relation to Combat Deployment and Mental Health Boyko EJ, Jacobson IG, Smith B, et al. PTSD קשור לסיכון גבוה יותר לסוכרת אצל חיילים. מחקר על חיילים.

Association between posttraumatic stress disorder and lack of exercise, poor diet, obesity, and co-occuring smoking: A systematic review and meta-analysis Carissa van den BerkClark, Scott Secrest, Jesse Walls, et al. אנשים עם PTSD נוטים פחות לעסוק בפעילות גופנית, לאכול תזונה בריאה, ובעלי סיכוי גבוה יותר להשמנה ולעישון. סקירה שיטתית ומטה-אנליזה.

Exploring diet-induced ketosis with exogenous ketone supplementation as a potential intervention in post-traumatic stress disorder: a feasibility study Edwards MGP, Furuholmen-Jenssen T, Segaard EGI, et al. תזונה קטוגנית עם תוספת קטונים אקסוגניים הראתה שיפור בתסמיני PTSD באוכלוסייה קטנה. מחקר היתכנות קטן.

Effect of post-traumatic stress disorder on type 2 diabetes and the mediated effect of obesity: a Mendelian randomization study Yu Y, Hu G, Yang X, et al. PTSD מגדיל את הסיכון הגנטי לסוכרת, כאשר השמנה ויתר לחץ דם מתווכים את הקשר. מחקר Mendelian Randomization.

Accelerated development of cardiovascular risk factors mediates risk for major adverse cardiovascular events in posttraumatic stress disorder Khalil M, Sinnott SM, Civieri G, et al.

PTSD מאיץ את התפתחות גורמי הסיכון למחלות לב וכלי דם, ומתווך את הקשר בין PTSD לאירועים קרדיווסקולריים קשים. מחקר גדול בקרב אוכלוסייה רחבה.


CHICAGO

[1] JF, Scherrer, J, Salas, W, Wang, KE, Freedland, PJ, Lustman, PP, Schnurr, BE, Cohen, AS, Jaffe, and MJ, Friedman. 2024. "Posttraumatic Stress Disorder and Type 2 Diabetes Outcomes in Veterans.". . https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2024.27569

[2] Koenen, Karestan C., Sumner, Jennifer A., Gilsanz, Paola, Glymour, M. Maria, Ratanatharathorn, A., Rimm, E. B., Roberts, Andrea L., Winning, A.J., and Kubzansky, Laura D.. 2016. "Post-traumatic stress disorder and cardiometabolic disease: improving causal inference to inform practice". Cambridge University Press. https://doi.org/10.1017/s0033291716002294

[3] Boyko, Edward J., Jacobson, Isabel G., Smith, Besa, Ryan, Margaret A.K., Hooper, Tomoko I., Amoroso, Paul J., Gackstetter, Gary D., BarrettConnor, Elizabeth, and Smith, Tyler C.. 2010. "Risk of Diabetes in U.S. Military Service Members in Relation to Combat Deployment and Mental Health". American Diabetes Association. https://doi.org/10.2337/dc10-0296

[4] BerkClark, Carissa Van Den, Secrest, Scott, Walls, Jesse, Hallberg, Ellen, Lustman, Patrick J., Schneider, Frank, and Scherrer, Jeffrey F.. 2018. "Association between posttraumatic stress disorder and lack of exercise, poor diet, obesity, and co-occuring smoking: A systematic review and meta-analysis.". American Psychological Association. https://doi.org/10.1037/hea0000593

[5] Agyemang, Charles, Goosen, Simone, Anujuo, Kenneth, and Ogedegbe, Gbenga. 2011. "Relationship between post-traumatic stress disorder and diabetes among 105 180 asylum seekers in the Netherlands". Oxford University Press. https://doi.org/10.1093/eurpub/ckr138

[6] Jelenk, Tom, et al.. 2018. "FGF21 regulates insulin sensitivity following long-term chronic stress". Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.molmet.2018.06.012

[7] S, Lawrence and RH, Scofield. 2024. "Post traumatic stress disorder associated hypothalamic-pituitary-adrenal axis dysregulation and physical illness.". . https://doi.org/10.1016/j.bbih.2024.100849

[8] Joshua, Minks. 2020. "Examining the Relationship between Stress and Insulin Resistance in Civilians and Veterans". None. https://doi.org/10.36959/647/494

[9] HM, Hasan, SY, Alkass, and DS, Persike. 2024. "Post-traumatic Stress Disorder: The Influence of the Environmental Context and Analysis of Oxidative Stress and Inflammatory and Glycemic Markers in Women Living in Kurdistan Regional Government-Iraq.". . https://doi.org/10.7759/cureus.56661

[10] KN, Serier, KM, Magruder, A, Spiro, R, Kimerling, SM, Frayne, AM, Kilbourne, A, Pless Kaiser, and BN, Smith. 2024. "Associations between Posttraumatic Stress Disorder and Diabetes in Vietnam-Era Women Veterans in the HealthViEWS Study.". . https://doi.org/10.1089/jwh.2023.0838

[11] Roberts, Andrea L., AgnewBlais, Jessica, Spiegelman, Donna, Kubzansky, Laura D., Mason, Susan M., Galea, Sandro, Hu, Frank B., RichEdwards, Janet W., and Koenen, Karestan C.. 2015. "Posttraumatic Stress Disorder and Incidence of Type 2 Diabetes Mellitus in a Sample of Women". American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jamapsychiatry.2014.2632

[12] Misganaw, Burook, et al.. 2022. "The Genetic Basis for the Increased Prevalence of Metabolic Syndrome among Post-Traumatic Stress Disorder Patients". Multidisciplinary Digital Publishing Institute. https://doi.org/10.3390/ijms232012504

[13] Swart, Patricia, Heuvel, Leigh L. Van Den, Lewis, Cathryn M., Seedat, Soraya, and Hemmings, Sian. 2021. "A Genome-Wide Association Study and Polygenic Risk Score Analysis of Posttraumatic Stress Disorder and Metabolic Syndrome in a South African Population". Frontiers Media. https://doi.org/10.3389/fnins.2021.677800

[14] Y, Yu, G, Hu, X, Yang, S, Bai, J, Wu, K, Tong, and R, Yu. 2024. "Effect of post-traumatic stress disorder on type 2 diabetes and the mediated effect of obesity: a Mendelian randomization study.". . https://doi.org/10.3389/fendo.2024.1375068

 
 
 

Recent Posts

See All

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

מאמרים בסיוע בינה מלאכותית

©2022 by מאמרים בסיוע בינה מלאכותית. Proudly created with Wix.com

bottom of page